Tifo is verf en arbeid!

In Nederland is sinds het begin van deze eeuw het fenomeen ‘tifo’ in een stroomversnelling terecht gekomen. Er zijn groepen die dit uiterst serieus nemen en het beschouwen als onderdeel van een gehele beleving, maar er zijn ook clubs waar mensen het allemaal niet zo nauw nemen met bepaalde ongeschreven wetten.

Eén van deze clubs is Vitesse. Gedrukte spandoeken, gedrukte megadoeken en een alom gemaakte sfeer. De supporters passen zich moeiteloos aan, aan de slogan van Gelredome: ‘Het grootste theater van Nederland’. Er is sinds de verhuizing van Monnikenhuize niks nog echt en puur aan Vitesse. Zelfs de supporters gaan hier volledig in mee. Buiten dat wordt de club ook nog eens overgenomen en verhandeld alsof het maar normaal is. Geen enkele wanklank onder de achterban!

Toch zijn er bij Vitesse supporters die menen dat ze zich bezig moeten houden met iets dat al sinds de jaren ’70 bezit is van de supporters en waar clubs en sponsoren vooral de laatste jaren van mee willen profiteren; tifo. Naast wat ze in het verleden al hebben gedaan, loopt er nu zelfs een idee waarbij supporters en sponsoren een vakje kunnen kopen van een doek, waarbij ook bedrijfsnamen op het doek kunnen worden vermeldt. Uiteraard wordt dit doek uiteindelijk gemaakt door een drukkerij.

Doeken komen tot stand door verf en arbeid, niet door geld van sponsoren waarna vervolgens een fabriek een doek produceert. Tifo is van de supporters. Niet van de commercie, sponsoren of mensen die de cultuur niet begrijpen. Daarom hebben wij vanavond wat spullen achtergelaten in Arnhem om de supporters een beetje op weg te helpen.

Tifo is verf en arbeid!

arnep-01 arnep-02