Waanzin stadionverbodenbeleid

Waar in de jaren ’90 het fenomeen ‘stadionverbod’ in het leven werd geroepen om geweld uit de stadions te verdrijven, wordt het tegenwoordig ingezet om iedere vorm van ongewenst gedrag te bestraffen. Vinden stewards/beveiligers een supporter iets te fanatiek of vervelend, dan krijg je regelmatig direct het dreigement te horen dat je een stadionverbod boven het hoofd hangt, “als je zo doorgaat.” Het storende is dat in veel gevallen er niks tot weinig gebeurt en supporters slechts bezig zijn om hun fanatisme te uiten. Je hoeft vandaag de dag maar een voet in het hek te zetten en je hebt drie stewards om je heen.

Een stadionverbod wordt door voetbalsupporters gezien als een zware straf. Iemand het recht ontnemen om naar zijn club te mogen, is niet hetzelfde als een ontzegging om een bepaalde discotheek niet in te mogen, al lijken overheden en de KNVB dat maar moeilijk te beseffen. Er zijn talloze dingen die ook afgedaan kunnen worden zonder stadionverbod. In Nederland wordt er vandaag de dag alles aan gedaan om fanatisme de kop in te drukken en het voetbal alleen nog aantrekkelijk te maken voor gezinnen en klapvee. De fanatieke supporter wordt over het algemeen als vervelend beschouwd omdat hij vaak een mening heeft over bepaalde zaken. In veel gevallen zelfs een gefundeerde mening, en dat weten de overheden en de KNVB ook.

In de afgelopen jaren hebben we bij FC Groningen inmiddels aardig wat situaties gehad waarin een stadionverbod na justitiële tussenkomst werd ingetrokken en waarin strafbeschikkingen werden geseponeerd. Bij het meest recente voorbeeld hiervan hadden 64 Groningensupporters de reis gemaakt naar Rotterdam en werden ze in stadsbussen teruggestuurd naar Groningen zonder een wedstrijd te hebben gezien. Een staaltje machtsvertoon van Aboutaleb, waarvan achteraf maar weer blijkt dat er
geen enkele gegronde aanleiding was. De strafbeschikking van iedereen die in verzet is gegaan, is dan ook geseponeerd.

Daarnaast heeft de KNVB de macht om mensen maanden of zelfs jaren buiten het stadion te houden zonder enig onafhankelijk (justitieel) oordeel. Het gebeurt regelmatig dat een stadionverbod weer in wordt getrokken nadat de rechter de betreffende supporter heeft vrijgesproken. In Nederland ben je als voetbalsupporter echter al schuldig vóór het tegendeel is bewezen.

Vrijheid voor supporters!