GF boycot de Johan Cruijff-schaal

Op zondag 2 augustus wordt in de Arena de wedstrijd tussen PSV en FC Groningen gespeeld, met als inzet de Johan Cruijff-schaal. Na veel moeizame overleggen tussen de club, KNVB en politie Amsterdam is de vervoersregeling voor supporters van FC Groningen uiteindelijk uitgekomen op vrij vervoer. Hierbij geldt echter wel een verbod om van te voren de stad in te gaan. Kaarten via de clubs kosten maar liefst 32 euro per stuk. Tegelijkertijd zullen vele kaarten via andere kanalen voor enkele euro’s ‘weggegeven’ worden, om het stadion nog enigszins vol te krijgen. Via amateurclubs, acties van sponsoren en relaties, websites als Vakantieveilingen en verkoopkanalen buiten de clubs om.

Het feit dat de KNVB en de gemeente Amsterdam deze wedstrijd al jaren beschouwen als een feestje voor sponsoren en relaties, maar waarbij supporters van de clubs waarom het gaat op verschillende manieren worden ontmoedigd, heeft ons doen besluiten deze wedstrijd als groep te boycotten. Waar de bekerfinale erg goed georganiseerd is, met veel contact tussen organisatie, clubs en supporters, is deze wedstrijd een slap aftreksel van een seizoensopening.

Dat er genoeg andere manieren zijn om aan kaarten te komen, dat hebben de supporters van PEC Zwolle vorig jaar nog laten zien. Via de officiĆ«le verkoop werden er maar zo’n 600 kaarten verkocht, terwijl er naar schatting meer dan het dubbele aantal mensen kaarten heeft bemachtigd via andere kanalen. Omdat de club en het team wel de steun van de supporters verdienen, hopen wij dat iedereen probeert om op alternatieve manieren aan kaarten te komen en deze mogelijkheden met elkaar deelt via internet.