De regelzucht van de UEFA

Al enkele weken probeert FC Groningen, onder druk van regels van de UEFA, de supporters ervan te doordringen dat het niet gewenst is om op de trappen te staan tijdens thuiswedstrijden. De afgelopen thuiswedstrijd, tegen Heerenveen, is dit kracht bijgezet door tijdens de wedstrijd stewards van de trappen te laten lopen door het stadion. Wij willen bij deze een statement afkondigen tegen deze situatie.

Al sinds de opening van de Euroborg wordt het staan op de trappen gedoogd door de clubleiding. Nu wordt er onder het mom van veiligheid een beroep gedaan op de medewerking van de supporters. Wij vragen ons dan af of de veiligheid van supporters de afgelopen 10 jaar dan niet belangrijk was? Het is natuurlijk niets meer of minder dan een regel van de UEFA, die ze willen opleggen aan voetbalclubs in Europa om stap voor stap de beleving op de tribunes in Europa net zo in te dammen als de FA dat in Engeland al heeft gedaan.

“Voor de veiligheid van de toeschouwers én om te voorkomen dat de club hiervoor een boete gaat krijgen, zullen medewerkers van FC Groningen supporters bij wedstrijden aanspreken op het naleven van deze regels. Dat ging afgelopen zondag tegen Heerenveen in een groot deel van het stadion al heel goed.” Dat dit in een groot deel van het stadion goed ging is niet zo bijzonder; behalve op de eerste ring van Noord heeft iedereen een geplaceerde plaats in het stadion, waarop diegene ook daadwerkelijk zit. Het is al sinds jaar en dag gebruikelijk dat supporters op de fanatieke tribune naar elkaar toetrekken en staand één front vormen. Het is in onze ogen dan ook een naïeve gedachte dat supporters zomaar afstand doen van bepaalde onderdelen van deze supporterscultuur.

Verder zegt de club er het volgende over: “Het getuigt van goed fatsoen en normaal gedrag dat je regels die gelden, met elkaar naleeft”. Met de stelling dat het van goed fatsoen getuigt om de stewards – die deze opdracht tegen hun zin uit moeten voeren – normaal te behandelen, zijn we het volledig eens. Voor ons gaat dit echter een stuk verder dan meewerken aan een verzoek. Deze regel is een nieuwe aanval van de UEFA op de tribunecultuur. Na dit verzoek volgt over enkele jaren ongetwijfeld het ook daadwerkelijk uitdelen van boetes voor het niet zitten op je stoeltje, iets wat officieel nu ook al een regel is. Aangezien clubs alleen maar doen wat de UEFA zegt en niemand hiertegen ageert, vinden wij dat wij als supporters een grens moeten trekken om geen verdere afbreuk te doen aan de supporterscultuur in Groningen.

Laten we één ding voorop stellen: wij hebben absoluut niet de bedoeling om de club te duperen. Echter, de schade die je oploopt door het verlies aan sfeer en beleving in het stadion en het risico dat je loopt op een slechtere verhouding tussen supporters en clubleiding en stewards is, hoe zonde dat ook is, vele malen hoger dan drie keer 20.000 euro.