Stadion Oosterpark, nooit uit ons hart

Exact 10 jaar geleden werd er officieel afscheid genomen van Stadion Oosterpark, in de thuiswedstrijd tegen NEC. Daarna volgde nog wel de bekerwedstrijd tegen FC Volendam, waarin net als tegen NEC in stijl afscheid werd genomen met een overwinning.

Het hangen in de hekken, de taferelen in het park (en regelmatig op de tribunes en op het veld), de bekende Europese wedstrijden, de sportieve hoogte- en dieptepunten. Zomaar een greep uit dingen die mensen zullen opnoemen als het over Stadion Oosterpark gaat. Ondanks dat de Euroborg ons veel heeft gebracht, is de club gevormd in het stadion waarvan de lichtmasten vanuit alle hoeken van de gelijknamige volksbuurt waren te zien.

In het Oosterpark is ook de mentaliteit van de club en haar supporters gevormd. Ondanks de verschillende belevingen op de tribune en het feit dat er inmiddels veel supporters rondlopen die nooit in het Oosterpark zijn geweest, is het voor iedere supporter belangrijk om een FC Groningen te zien waarmee men zich kan identificeren, waarbij een nederlaag door een gebrek aan inzet nooit geaccepteerd zal worden. Net zo typerend is het dat men in het stadion vrij wil zijn en het voetbal wil kunnen beleven op een manier zoals dat ook kon in het Oosterpark en zoals dat past bij FC Groningen. Met passie en soms over het randje.

Het Oosterpark is dan wel verdwenen uit het stadsbeeld, maar nog steeds niet uit de gedachten van de supporters. En als supporters hebben we de taak om ervoor te zorgen dat wij en het clubbestuur nooit vergeten waar we vandaan komen en met welk gevoel mensen ook in het nieuwe stadion nog steeds aan de club zijn verbonden. Dat het verdwenen stadion in ieder geval nog niet uit onze gedachten is verdwenen, hebben we de afgelopen thuiswedstrijd tegen Feyenoord willen laten blijken. De échte Tonny van Leeuwen-tribune was voor heel even terug op de huidige tribune die naar deze voormalige GVAV-doelman is vernoemd. Net als dat onze gedachten op deze datum met onderstaand fotoverslag even teruggaan naar het afscheid 10 jaar geleden.