Vuurwerkactie ‘Tegen het moderne voetbal’ (2011-2012)

De afgelopen weken is er bij verschillende oefenwedstrijden in Nederland een ´vuurwerkactie´ gehouden. De actie is georganiseerd vanuit het initiatief Tegen het moderne voetbal, waar supportersgroepen van ongeveer 20 clubs bij aangesloten zijn. Het doel van deze actie is duidelijk te maken dat bepaald vuurwerk als sfeerverhogend middel bij onze beleving van een voetbalwedstrijd hoort en op dit moment ten onrechte verboden is. De belangrijkste reden voor dit verbod is dat er gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. In de praktijk kunnen juíst door het verbod onveilige situaties ontstaan omdat mensen het vuurwerk buiten het zicht van de camera’s en beveiligers afsteken. Met deze actie wil Tegen het moderne voetbal aantonen dat vuurwerk bij een voetbalwedstrijd veilig en sfeerverhogend is.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=oSU6a6WS2-A]

Vanavond hebben wij als Groningen Fanatics in Oude Pekela bij de wedstrijd tegen Ankaragücü een aantal rookbommen en fakkels afgestoken met op een doek de begeleidende tekst “Dit is onze beleving”. Hierbij is bewust gekozen voor een oefenwedstrijd omdat de club dan geen boete hoeft te verwachten van de KNVB, zoals bij competitie- en bekerwedstrijden. In gesprekken met FC Groningen is meermaals aangegeven dat de consequentie van het afsteken van vuurwerk (een boete van de KNVB) de reden is waarom de clubleiding zelf ook negatief tegenover vuurwerk staat.

Desondanks ontstond bij de clubleiding van FC Groningen blinde paniek op het moment van afsteken. Of we nou weg moesten omdat ze misschien toch onder het KNVB-reglement vielen, omdat er een onveilige situatie ontstaan was of omdat we “zelf ook wel wisten dat dit niet mocht”, wist het FC Groningenpersoneel uiteindelijk ook niet, maar feit werd dat wij onmiddellijk het sportpark dienden te verlaten om te voorkomen dat we zouden worden overgeleverd aan de politie. Een dergelijke reactie van een clubleiding geeft de noodzaak van het actievoeren van Tegen het moderne voetbal maar weer eens aan. Zolang eindverantwoordelijken dusdanig slecht kunnen inschatten wanneer bij een voetbalwedstrijd een onveilige of onwenselijke situatie ontstaat, is er nog een lange weg te gaan voor hen die nog wel waarde hechten aan het uitdragen van clubcultuur, trots en beleving: supporters.